PSİKOLOJİK TESTLER

OYKA DANIŞMANLIK MERKEZİ MOXO VE ZEKA TESTLERİ MERKEZİ OLARAK ÇALIŞMAKTADIR.

MOXO TESTİ

MOXO dikkat ölçme testi çocuklar ve  yetişkinler için geliştirilmiş (Attention-Deficit Hyperactivity Disorder) Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu tanısına yardımcı olan , bilgisayar üzerinden yapılan görsel ve işitsel çeldiricilerin olduğu “online” dikkat ölçme testidir .MOXO, dikkat eksikliği , zamanlama, dürtüsellik ve hiperaktivitenin objektif olarak ölçülmesini sağlayan bir testtir.

MOXO Test Ne Kadar Sürede Yapılmaktadır?

Test çocuklarda yaklaşık 15 dakika , yetişkinlerde 18 dakika sürmektedir.

Bilgisayar Üzerinden Yapılan Testlerin Avantajları

  • OBJEKTİFLİK: Objektif ve somut bir sonuç vermesi bu testin en büyük avantajıdır.
  • ÖLÇÜLEBİLİRLİK VE DOĞRULUK: Kişinin dikkatini ölçmede bilgisayarlı testler doğru sonuç vermektedir.
  • DOĞRUDAN DEĞERLENDİRİLEBİLME: Test öncesi kişinin herhangi bir ilaca veya test hazırlığına ihtiyacı yoktur.
  • HIZLI SONUÇ: Test sonlanır sonlanmaz “online” hızlı sonuç alınır.

MOXO Dikkat ölçme Testi Klinisyenlere Neler Kazandırır?

  • DOĞRULUK: MOXO DEHB nun dört bileşini olan dikkat, zamanlama, hiperaktivite ve dürtüselliği ölçer. Dürtüsellik ile hiperaktivite; zamanlama problemi ile dikkat eksikliği arasındaki nüansı ayırt edebilir.
  • KİŞİSEL DİKKAT PROFİLİ: Kişinin yaşına ve cinsiyetine göre dikkat profilini verir. Özellikle yoğun dikkat gerektiren mesleklerde görsel ve işitsel çeldiricilerin dikkat üzerine etkisini gösterebilir.
  • ÇELDİRİCİLER: MOXO gerçek hayattakine benzer uyaranların simülasyonu ile kişinin bu durumlardaki performansını ölçer. Test sırasında ayrı ayrı işitsel ve görsel; hem işitsel hem görsel kombine çeldiriciler kullanılır. Kişinin bu etkiler altında dikkati, zamanlaması dürtüselliği ve hiperaktivitesi değerlendirilir. Tüm bu parametrelerin çeldiriciler ile değişkenliği tek tek değerlendirilebilir.
  • TEDAVİYE YANITIN DEĞERLENDİRİLMESİ: Testin tedavi sonrasında uygulanması ile tedavi öncesi ve sonrası farklar objektif olarak değerlendirilir.

MOXO D-CPT (Distracter – Continuous Performance Test) Detayları

MOXO d-CPT te harf ve rakam kullanılmamaktadır. Testin uygulandığı kişiden, hedef uyarı ekranda belirir belirmez bilgisayar klavyesinin “space” (boşluk) tuşuna bir kere, sadece bir kere, mümkün olan en kısazamanda basması istenir. Hedef uyarı ekranın tam ortasında belirir ve ekranda 0.5, 1 veya 4 saniye kalır. Hedef ekrandan kalkınca, hedefin ekranda kaldığı süre kadar boş zaman verilir. Bu “boş zaman” aslında dikkati bozuk olmayan ama zamanlama problemi yaşayan kişilerin doğru değerlendirilmesine olanak sağlar.

MOXO dört performans endeks puanı içerir:

  • Dikkat
  • Zamanlama
  • Dürtüsellik
  • Hiperaktivite

Test Sekiz Aşamadan Oluşmaktadır

  • Aşama 1 > Basit 1: Temel Seviye, dikkat dağıtıcılar (çeldirici) yoktur. Ekranın tam ortasında hedef uyarı ya da hedef seçilmemiş uyarı belirir.
  • Aşama 2 > Görsel 1:Minör görsel dikkat dağıtıcılar (çeldirici). Ekranın tam ortasında hedef uyarı ya da hedef seçilmemiş uyarı belirirken eş zamanlı olarak ekranın kenarlarından tekli görsel dikkat dağıtıcı (çeldirici) belirir.
  • Aşama 3 > Görsel 2:Majör görsel dikkat dağıtıcılar (çeldirici). Ekranın tam ortasında hedef uyarı ya da hedef seçilmemiş uyarı belirirken eş zamanlı olarak ekranın kenarlarından ikili görsel dikkat dağıtıcı (çeldirici) belirir.
  • Aşama 4 > İşitsel 1:Minör işitsel dikkat dağıtıcılar (çeldirici). Ekranın tam ortasında hedef uyarı ya da hedef seçilmemiş uyarı belirirken eş zamanlı olarak tekli işitsel dikkat dağıtıcı (çeldirici) verilir.
  • Aşama 5 > İşitsel 2:Majör işitsel dikkat dağıtıcılar (çeldirici). Ekranın tam ortasında hedef uyarı ya da hedef seçilmemiş uyarı belirirken eş zamanlı olarak ikili işitsel dikkat dağıtıcı (çeldirici) verilir.
r
  • Aşama 6 > Karışık 1:Minör işitsel ve görsel dikkat dağıtıcıların (çeldirici) kombinasyonu. Ekranın tam ortasında hedef uyarı ya da hedef seçilmemiş uyarı belirirken eş zamanlı olarak tekli görsel ve tekli işitsel dikkat dağıtıcı (çeldirici) verilir.
  • Aşama 7 > Karışık 2:Majör görsel ve işitsel dikkat dağıtıcıların kombinasyonu. Ekranın tam ortasında hedef uyarı ya da hedef seçilmemiş uyarı belirirken eş zamanlı olarak ikili görsel ve ikili işitsel dikkat dağıtıcı (çeldirici) verilir.
  • Aşama 8 > Basit 2:Dikkat dağıtıcı yok (Basit 1’e eş). dikkat dağıtıcılar (çeldirici) yoktur. Ekranın tam ortasında hedef uyarı ya da hedef seçilmemiş uyarı belirir.

Test sırasında kullanılan tüm çeldiriciler ile, kişinin bu etkiler altındaki dikkati, zamanlaması, dürtüselliği ve hiperaktivitesi ayrı ayrı değerlendirilir.

Dikkat

Bu endeks hedef uyaran ekranda iken ya da takip eden boş zamanda verilen doğru cevapların sayısını ölçer (hedef uyarana karşılık space-boşluk- tuşuna basılması). Dikkat Endeksi cevap zamanından bağımsız olarak, doğru tepkilerin değerlendirilmesini sağlar. Böylece gecikmiş dikkatin saf ölçümlenmesini mümkün kılar. Hedef uyaran sayısı ve doğru tepki sayıları arasındaki fark ihmal hatalarının- omission error (hedef uyaranı görüp zamanında basmama)- sayısını verir.

Zamanlama

Zamanlama Endeksi hedef ekrandayken verilen doğru tepkilerin sayısını hesaplar. Dikkat eksikliği hiperaktivite, bilgiyi doğru ve hızlı işleme konusunda zorluk ile ortaya çıkabilir . Geleneksel CPT lerde (Continuous Performance Test = sürekli performans test) zamanlama , tepki zamanı ve tepki zamanı çeşitliği kullanılır. Böyle sistemlerde, uyaran ekranda çok kısa bir süre belirir ve kaybolur. Bilgiyi doğru ama yavaş işleyen bireyler, yanlışlıkla dikkati bozuk olarak değerlendirilebilirler. Oysa ki bu kişiler biraz daha zamanları olsa doğru cevap verebilir. Dikkat sorunu olan kişiler ise yeteri kadar zamanları olsa da doğru tepki veremezler. Bu kişiler zaten hedefin farkına bile varamamışlardır.

Böylece tepki zamanının ölçümü, sadece çabuk tepki verme yeteneğini ifade eder; doğru tepki verme kabiliyetini değil. MOXO d-CPT (Distracter – Continuous Performance Test) her uyarandan sonra, uyaranın ekranda kaldığı süre kadar sunulan boş bir zaman aralığı vardır. Sonuç olarak, MOXO d-CPT “iyi zamanlama” ile verilmiş doğru tepkiler ve “kötü zamanlama” ile verilen doğru tepkiler (hedef ortadan kaybolduktan sonra) arasında ayrım yapılmasını olanaklı kılar.

Dürtüsellik

Dürtüsellik yasaklanmış bir anda cevap vermeye eğilimdir. Uyarıyı tam olarak değerlendirmeden verilen cevaplardır. Hedef olmayan uyaranda “space” tuşa basmak gibi.

Dürtüsellik Endeksi sadece hedef olmayan uyarana karşı tepki olarak ‘space-boşluk-’ tuşuna ilk kez basıldığı zamanı dürtüsel davranış olarak kabul eder. Tüm diğer önlenemeyen tepkiler hiperaktif işlem olarak kategorize edilirler.

Hiperaktivite

Hiperaktivite cevapların ve tepkilerin etkin düzenlenmesinde zorlanma, gereksiz ve istenmeyen hareketlerdir. Hiperaktif davranış cevapların gereksiz fazlalığıdır.

Hiperaktivite endeksi dürtüsel tepki olarak kodlanmamış tüm işlem tepkilerinin toplam sayısıdır. Bu tip tepkiler aşağıdakileri kapsar:

  • ”Space” (boşluk) tuşuna hedef ya da hedef-olmayan uyarana tepki için birden fazla kez basılması. Genel olarak hiper-tepkiselliğin bir ölçütü olarak yorumlanır
  • ”Space” (boşluk) tuşu dışında klavyede herhangi bir tuşa rastgele basılması.

MOXO testinin sensivitesi (hassasiyeti) %90; spesifitesi (özgüllüğü) %85 dir.

MOXO Test Sonuçlarının Yorumlanması

MOXO test sonuçları iki ayrı tabloda verilmektedir.

  • Kişisel profili
  • Performans profili

Kişisel Profil

Kişisel Profil, hastanın normal gruba ( yaş ve cinsiyete uygun) kıyasla dört paremetrenin düzeyini gösterir. Her endeks için standart bir puan hesaplanır ve dört olası düzeyden birine sınıflanır. Birinci düzey yüksek performansı, ikinci düzey standart performansı, üçüncü düzey normal dağılımdaki düşük performansı, dördüncü düzey ise normal dağılımın altındaki performansı yansıtır, rengi kırmızıdır. Normal dağılım dışındaki bozukluğun derecesi ise hemen altında grafik olarak gösterilmektedir.

Simgesel olarak A (Attention – Dikkat), T (Timing – Zamanlama), I (Impulsiveness –Dürtüsellik), H(Hyperactivity – Hiperaktivite) olarak gösterilir. Harflerin hemen yanındaki sayı performansın düzeyini, normal dağılım dışı olan dördüncü düzeyin yanında S (severity-şiddet) olarak şiddet derecesi verilir.

MOXO Analytics Hakkında

ADHD teşhisi ve tedavi yönetimine modern yaklaşımlar, bozukluğu gelişimsel, bilişsel ve davranışsal olarak tanımlamaktadır. Günümüzde, MOXO Analytics ADHD’nin bu üç bileşeninin her biri için kapsayıcı ve ölçülebilir göstergeler sağlayan tek klinik sistemdir.

MOXO Analytics yeni, online, bilimsel-temelli ve klinik olarak onaylanmış bir sistemdir. Yıllar süren araştırmaların ürünü artık ADHD teşhis ve tedavi sürecinde objektif bir teşhis destek aracı olarak somutlaştı.

MOXO d-CPT’nin (yaşa göre ayarlanmış) bir kez uygulanması hastanızın dikkat profili üzerine özgün, ölçülebilir perspektif sağlayan çeşitli ayrıntılı raporlar üretilmesi için yeterlidir. ADHD teşhisini geliştirmenin yanında, MOXO Analytics ayrıca profesyonellere bireysel hastaların çeşitli ADHD şikâyetlerini nasıl deneyimlediğine dair bir klinik anlayış sağlamaktadır. MOXO ADHD Testi tarafından ölçülen dört dikkat endeksinin tanımlanmasıyla, raporlar dikkat, hiperaktivite, dürtüsellik ve zamanlama üzerine sonuca yönelik veriler sunarlar. Her endeks nicel ve norma bağlı olarak ölçülür. ( yaş ve cinsiyet)

WISC-4 VE WISC-R TESTİ

Oyka Danışmanlık Merkezi bir WISC-4 Uygulama Merkezidir.Çocuk Üniversitesi ile uzun yıllardır tek yetkili olarak çalışmaktadır.Bakırköy şubemizde alanında uzman psikologlar tarafından uygulanmaktadır.

1970’li yılların verilerine dayanan WISC-R testi günümüz şartlarına uygun olmadığı için güvenilirliğini yitirmiş olup artık güncellenmiş ve yerini 2013 Türkiye verilerinin kullanıldığı WISC-4’e bırakmıştır. Yeni testin adının halk arasında henüz yaygınlaşmaması sebebiyle WISC-R ismi kullanılmaya devam etmektedir. Doğru olan, WISC-R taleplerinde de WİSC-4 uygulanmasıdır. Kullanım amaçları ve temel yapı olarak birbirine paralel olan iki testten WİSC 4, günümüz çocuklarının durumunu yansıtması açısından modernize edilmiş olup bir anlamda WISC-R ın yeni ve kapsamı geliştirilmiş halidir.

Wechsler Çocuklar için Zeka Ölçeği (WISC-IV) testi çocuk ve ergenlere (6 yaş 0 ay İle 16 yaş 11 ay yaş arası)bireysel olarak uygulanan,çocuğun zeka seviyesini ve diğer bilişsel yeteneklerini de ölçen ülkemizdeki en yenilikçi, kapsamlı ve en sağlıklı sonucu veren zeka testidir. WISC-4 zeka ölçeği 15 alt teste, Sözel Kavrama,Algılsal Akıl Yürütme ,Çalışma Belleği ve İşlemleme Hızı olmak üzere 4 ana kısıma ayrılır.

Testin uygulama süresi çocuğun hızı ve motivasyonuna bağlı olarak 2 ila 2.5 saat arası değişkenlik gösterebilmektedir.Testin değerlendirilmesinde , çocuğun test esnasında gösterdiği tüm davranışlar (test sırasında işbirliği,testörle ilişki kurma biçimi, çalışma motivasyonu, dikkati, duygusal reaksiyonları vs.) da çok önemlidir. Bu nedenle test sonuçları sadece bir skor olarak değerlendirilmemeli, bütüncül olarak ele alınması önemsenmektedir.Yeni WISC-4 Zeka Testi genel zeka bölümü hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlarken, çocuğun test esnasındaki davranışları ve sorulara verdiği yanıtları da birebir gözlemleme şansını sunduğu için davranış problemleri ve ileride oluşabilecek sorunların tahmin edilebilmesine de yardımcı olmaktadır.Aynı zamanda test dışında aileden ve üçüncü kaynaklardan (okul ve çevre) alınan bilgiler de göz önünde bulundurularak değerlendirme tamamlanmaktadır.

Yeni WISC-4 zeka testi uygulamasına girecek olana bir çocuğun uygulamaya başlamadan önce gerekli bazı koşulların sağlandığından emin olunmalıdır. Aç olmamak, yorgun olmamak, uykusunu almış olmak, hasta olmamak, ilaç kullanılıyorsa ve ilacın sakinleştirici/uyku getirici etkisi varsa ilaç etkisi altında olmamak vb. gibi testin standardizasyonunu etkileyecek tüm bu koşulların stabilizasyonunun sağlanmış olması gerekir. Ayrıca kaygı, gerilim, endişe ve tehdit algısına neden olabileceğinden çocuğa zeka testine götürüldüğü de söylenmemelidir. Çocuğa gerekli olan açıklamalar uygulama öncesinde testör tarafından yapılır.

Yapılan değerlendirmelere göre çocuk /ergenin güçlü yönleri ve varsa desteklenmesi gereken yönleri tespit edilerek sonuçlara uygun akademik/iş hayatı planlaması yapılması konusunda fayda sağlayacaktır.

WISC-4 zeka testi, zeka ile ilgili pek çok değişkenin ve pek çok davranış probleminin tanısının koyulmasına yardımcı olacak bilgiler içermektedir.

WISC 4 zeka testinin kullanılabileceği psikolojik durumlar:

  • Öğrenme güçlüğü (disleksi, diskalkuli ve/veya disgrafi gibi bozuklukların var olup olmadığı)
  • Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu
  • Akademik başarısızlık (ders başarısızlığı)
  • Algılama güçlüğü
  • Okula uyum güçlükleri
  • İçe kapanıklık, sosyal kaygılar
  • Okul fobisi
  • Özgüven eksikliği
  • İletişim güçlükleri
  • Sınav kaygısı
  • Enürezis(idrarını altına kaçırma)-enkoprezis (dışkısını altına kaçırma)
  • Saldırganlık, inatçılık, karşıt olma-karşıt gelme bozukluğu, dürtü kontrol bozuklukları, evden-okuldan kaçma… gibi sorunların zeka düzeyi ile bağlantılı olup olmadığının tespit edilmesinde WISC-4 Zeka Testi’nin yordayıcı gücünden yararlanılmaktadır.

CAS Testi

CAS testi; yani Cognitive Assessment System, dilimize Bilişsel Değerlendirme Sistemi olarak çevrilmektedir. Testin amacı, çocukların bilişsel işlemlerini değerlendirmek ve hangi işlemlerde ne seviyede olduklarını belirlemektir. Nörolojik bir değerlendirme imkanı da sunduğu için bazı bilişsel fonksiyonlarda zorlanan çocukların hangi alanlarda zorlandığının tespit edilmesi açısından önemli bir veri kaynağı sunmaktadır. Testin en büyük avantajı kültürel etkenlere bağlı olmadan çocukla ilgili bir değerlendirme yapmasıdır.

Her insan ve her çocuk farklı şekillerde öğrenme kabiliyetine sahiptir. Bu farklılık, çocuklar ve gençler için en çok ortak öğrenme alanı olan okullarda ortaya çıkmaktadır. Farklı şekillerde öğrenen çocukların öğrenme süreçleri ve süreleri de değişmektedir. Bu durum, özellikle öğrenme ile ilgili zorlanmalar yaşayan çocuklarda ön plana çıkmakta ve bu çocuklarda öğrenmeyi bozucu faktörleri tespit etmek açısından bu test oldukça işlevsel veriler sunmaktadır.  Test ile edilen bulgular ışığında, çocukların bilişsel işlevlerdeki güçlü ve zayıf yönleri tespit edilebilmektedir. Güçlü yönleri doğrultusunda çocuğu yönlendirme ve zayıf yönleri doğrultusunda da çocuğu desteklemek oldukça önem taşımaktadır.

CAS Testi Kimlere Uygulanır? Hangi Yaş Gruplarında Yapılır ?

5-17 yaş aralığında yer alan bireylere uygulanan bir testtir. Testin iki ayrı grubu vardır. Bunlar  5-17 ve 8-17 yaş olmak üzere ayrılmıştır. CAS testi  okula başlama yaşı gelen çocuklara uygulandığında, alt ölçeklerde en kapsamlı ve en güvenilir sonucu veren testtir.

CAS Testini Kimler Uygular?

İstanbul Üniversitesi tarafından verilen CAS testi uygulayıcı eğitimini tamamlamış tüm psikolog ve psikolojik danışmanlar tarafından uygulanabilmektedir.

CAS Testi hangi durumlarda  kullanılmaktadır?

  • Üstün Zekalıların Tespiti
  • Öğrenme Güçlüğünün tespiti
  • Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivitenin tespiti
  • Zihinsel Engeli Olan Çocukların tespiti
  • Travmatik Beyin Hasarı Olan Çocukların tespiti
  • Ciddi Duygusal Bozuklukları Olan Çocukların tespiti
  • Planlama Problemleri Olan Çocukların tespiti

Ne Kadar Sürer?

Testin uygulanması bireyin performans durumuna göre ortalama 1-2 saat sürer.

Diğer Testlerden Farkı Nedir ?

Testin diğer testlerden en önemli farkı çocuğun ham olan zihinsel becerilerini ölçmesidir. bireydeki  işlenmiş bilgi ve becerileri ölçmez bunun yerine  zihnin bir haritasını ortaya çıkarır.  başka önemli bir  farkı da kültürel unsurlar içermez.

 

MMPI TESTİ

MMPI Kişilik Testi, ruh sağlığı alanında en yaygın kullanılan kişilik testidir. Profesyonel ruh sağlığı uzmanları tarafından insan kişilik yapısını ve psikopatolojiyi belirlemeye yardımcı olmak için kullanılır.

Minnesota çok yönlü kişilik envanteri, birey ve toplum arasındaki neyse olarak değerlendirmeye Amasya kişilik özelliklerini bilimsel beni sonra ortaya koyan bir testtir değerleri gibi davranışlar ve psiko patolojik belirtiler hakkındaki doğru bilgiler sağlar.

PROJEKTİF TESTLER

1.Çocuklar İçin Algı Testi – CAT

Çocuk Algılama Testi (CAT), Psikiyatrist ve psikolog Leopold Bellak ve Sonya Sorel Bellak
tarafından geliştirildi ve ilk olarak 1949’da yayınlandı. Test, Tematik Algı Testi (TAT) adı verilen  resim-hikaye testine dayanan projektif bir değerlendirmedir. Bir tür kişilik değerlendirme aracıdır.
3-10 yaş arasındaki çocuklara bireysel olarak uygulanır. Testte resimli kartlar aracılığıyla
çocuklardan hikâyeler oluşturmaları istenir. Bu hikâyelerle çocukların yaşadıkları çatışmaları ortaya  çıkarabilmek ve bunlarla başa çıkabilmek için hangi savunma yöntemlerini kullandıklarını saptamak temel hedeflerdendir. Uygulanması 20-45 dakika süren CAT eğitimli bir profesyonel (psikiyatrist, psikolog, sosyal hizmet uzmanı, öğretmen veya özel eğitimli pediatrist) tarafından uygulanabilmektedir. Çocukla dikkatli bir şekilde ilişki kurduktan sonra, uygulayıcı çocuğa belirli bir sırayla birbiri ardına kart gösterir ve ve çocuğu bir hikaye anlatmaya teşvik eder. Test değerlendirmesinde, tüm projektif testlerde de olduğu gibi doğru ya da yanlış cevap yoktur. Bu nedenle test için sayısal bir puan veya ölçek yoktur. Her bir hikaye, çocuğun temeldeki ihtiyaçlarını, çatışmalarını, duygularını, tutumlarını ve davranış kalıplarını ortaya çıkarmak için dikkatlice analiz edilir. Hikayenin ana teması, ana karakterin ihtiyaçları, dürtüleri, endişeleri, çatışmaları, korkuları ve çocuğun dış dünya anlayışı yorumlamada değerlendirilen değişkenlerdir.

2.Tematik Algı Testi – TAT

1935 yılında Murray, Morgan ve arkadaşları tarafından Harvard psikoloji kliniğinde geliştirildi. 14 yaş üstü bireylere uygulanan projektif bir testtir. Test, 30 resim ve bir boş karttan oluşur. Uygulama sırasında testi alan kişilerden gördükleri resimler hakkında başı, ortası ve sonu olan birer hikaye yazmaları istenir. Kişi hikaye oluştururken “Şu anda neler oluyor?” , “Resimdeki karakterler ne düşünüyor ve ne hissediyor?” “olaylar bu noktaya nasıl geldi?” , “Sonuç nedir?” gibi sorular uygulayıcı tarafından yöneltilebilir. Test, kişinin iç dünyasını resimler aracığıyla yansıtmasını sağlar ve duygusal çatışmaları hakkında bilgi verir. Kişiler doğrudan ifade edemedikleri duyguları kartlar aracılığıyla ifade olacağı bulur. Kişilerin üçünde bulunduğu ve anlamlandırmakta zorlandığı durumları kendilerine özgü şekilde yorumlayarak, kendi yaşam deneyimlerini keşfetmelerini sağlar. Aynı zamanda test, kişilik ve düşünce bozukluğu gibi durumlarda bir değerlendirme aracı olarak kullanılabilir. TAT çocuklar, gençler ve yetişkinlerde kişilerarası ilişki dinamiklerini en iyi yansıtan test olarak nitelendirilmektedir.

3.Rorschach Testi

İsviçreli psikiyatr Hermann Rorschach 1911 de mürekkep lekeleri ile ilgilenmeye başlar ve 1921’de  Psiko-diagnostik isimli başyapıtını yayınlar. Rorschach testinin değişik yorumlamaları bulunmaktadır. Bunlardan biri Amerikan okulu, diğeri ise Fransız okuludur. Türkiye Rorschach testini Psikolog Yani Anastasiadis ile tanımıştır. Anastasiadis için, kendi deyimiyle ‘ Rorschach, insan ruhunun röntgenidir’. Rorschach testi 7 den 70’e herkese uygulanabilir ancak çocuklar ve  ergenlerde yapılan testlerin yorumlarının erişkin yorumlarından ve değerlendirmelerinden farklı olduğunu bilmek gerekir. Testin materyalleri 10 adet psikodiagnostik karttan oluşmaktadır. Planş adı verilen bu kartların üzerinde mürekkep lekelerinden oluşan figürler bulunmaktadır. Uygulayıcı, testi alan kişi tarafından verilen cevapları not eder, daha sonra özel olarak hazırlanmış puanlama ve raporlama metodu ile verilen cevapları yorumlar. Sınırlandırılmış bir süre uygulaması yoktur. Bu test ile, bireyin kişilik alt yapısı, dünyaya katılımı, duygulanımı, ben ve ötekini deneyimleme becerisi ve aynı zamanda bu yapının altında yatan kişilik dinamikleri hakkında çıkarım yapılabilmektedir. Rorschach test uygulaması, bu işte yetiştirilmiş tecrübeli bir psikolog tarafından uygulanmalıdır.

4.Louisa Duss Psikanalitik Hikayeler Testi

Çocuklara ve yetişkinlere bireysel olarak uygulanan projektif bir kişilik testidir. Çocuktaki
çatışmanın saptanması amacıyla uygulanan on tane yarım bırakılmış hikayeden oluşan bir testtir.
Yarım bırakılmış hikayeler test uygulanan kişiye okunarak, hikayeleri tamamlaması istenir. Bu teste yararlanılan öyküler çocukların anlayabilecekleri ve ilgi duyabilecekleri biçimde yapılandırılmıştır.
Her öykü veya öyküdeki kahramanlar psikanalitik teoride yer alan bir veya birkaç kompleksle
ilgilidir. Deneyim sırasında bazı komplekslerin karşılığı olan soruların üstünde durmak ve alınan yanıtların anlamlı oluşlarına göre daha derinleştirerek sorular sormak önemlidir. Test uygulanmaya “ Şimdi sana yarım kalmış bir öykü anlatacağım. Arkasını sen tamamlayacaksın. Aklına ne gelirse onu söyle”. talimatı ile başlar. Kuş öyküsü, evlilik yıl dönümü öyküsü, kuzu öyküsü, cenaze öyküsü, korku öyküsü, fil öyküsü, yapılmış eşya öyküsü, anne ve baba ile gezinti öyküsü, haber öyküsü, fena rüya öyküsü yarım bırakılmış hikayelerdir. Bu test, çocukların sorunları tespit etmek ve çözümlemek için en iyi tasarlanmış tekniklerdendir. Sınırlandırılmış bir uygulama süresi yoktur.

5. Goodenough Harris İnsan Çiz Testi

Test, Amerikalı araştırmacı Goodenough tarafından geliştirilmiştir. Çocuğun yaptığı resimler
aracılığıyla, çocuğun zekasını değerlendirmeyi amaçlayan bir performans testidir. 4-14 yaş
arasındaki çocuklara bireysel ve grup şeklinde uygulanabilen bir testtir. Çocuktan bir insan resmi yapması istenir. Yönerge : “Bu kağıda bir insan resmi çizmeni istiyorum. Çizebildiğin kadar güzel olsun, her şeyini çiz. “ şeklindedir. Zaman sınırlaması yoktur. Testin kadın ve erkek olmak üzere iki alt testi vardır. Resimde çizilen her parçanın karşılığı 1 puandır ve aldığı puanlar üzerinden çocuğun zeka yaşı hesaplanır.

6. Rotter Cümle Tamamlama Testi

J.B. Rotter ve J.E. Rafferty tarafından 1950’de geliştirilen Rotter Cümle Tamamlama Testi, yarım bırakılan 40 cümleden oluşan projektif bir kişilik testidir. Testin, yetişkinler, çocuklar ve üniversite öğrencileri için ayrı formları bulunmaktadır. Testte genellikle iki farklı yönerge kullanılmaktadır.
Birincisinde, aklına ilk gelen düşünceleri yazarak hemen bir cümle yapması istenirken, ikincisinde, kendi duygularını ifade edecek cümleler yapması istenmektedir. Testte, aileye karşı tutumlar, kişilik özellikleri ve sosyal ve cinsel tutumlar değerlendirilmektedir. Rotter cümle tamamlama testinin, üniversite öğrencileri için puanlama sistemi Rotter, Rafferty veSchachtitz(1949) tarafından geliştirilmiştir. Teste verilen yanıtlar, örnek yanıtlara göre 0’dan 6’ya kadar değişen değerler verilerek puanlanmaktadır. Elde edilen toplam puanı, testi alanın uyum durumunu göstermektedir.

7.Beier Cümle Tamamlama Testi

Birey tanıma tekniklerinden biri olan cümle tamamlama testi, projektif testler arasında yer alır.Bireyin paylaşamadığı, duygu ve düşüncelerini anlamaya yönelik bir testtir. Birey bu testte eksik cümleleri tamamlayış biçimiyle, ilgilerini, tutumlarını, arzularını, beklentilerini, sıkıntılarını vb. duygu ve düşüncelerini yansıtır. Bireyin iç dünyasına ait bilgiler edinmek istendiği zaman kullanılır.
Testin A ve B olmak üzere 2 adet formu bulunmaktadır. A formu 56 eksik cümleyle 8 ile 16 yaşlar arasındaki çocuklara uygulanmaktadır. B formu ise, 67 eksik cümle ile daha ileri yaşlardaki çocuklara uygulanmaktadır. Projektif bir teknik olduğundan uzmanlık gerektirmektedir. Bireysel veya grup uygulaması mümkündür. Yönerge okunarak, bireyin eksik cümleleri tamamlaması istenir. Test, analiz formuna işlenerek değerlendirilir. Cümlelerin pozitif, negatif ve nötr olduğu belirlenerek + – 0 şeklinde forma işlenir. Duruma ilişkin olumlu duygusal ifadeler pozitif, duruma ilişkin olumsuz duygusal ifadeler negatif ve cümle ile alakasız, pozitif yada negatif duygu ifade etmeyen ifadeler nötr kabul edilir. Testi yorumlarken, çözümleme kağıdında belirtilen alanların hangisinde daha çok negatif duygu ifadesi olduğuna dikkat edilir. Ancak, bireyin her ifadesinin üzerinde önemle durulması gerekir. Sorun olduğu tespit edilen durumlar için birey danışmaya alınır.

Randevu Formu

OYKA danışmanlık kendi alanında uzman profesyoneller tarafından ortak bir organizasyon olarak oluşturulmuştur. Bireysel ve kurumsal özel çözümleri, optimum süre ve bütçeyle sizlere çözüm sunmaktan gurur duyuyoruz.

Hızlı Bağlantılar

  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • MMPI Testi 
  • Blog 
  • İletişim

Hizmetlerimiz

  • Kurumsal Danışmanlık
  • Eğitim Danışmanlığı
  • Sanat Danışmanlığı
  • Sporcu Danışmanlığı

İletişim Bilgileri

en_GBEnglish